Kako odabrati pravi bojler

U ovom tekstu ćemo pokušati bar malo da vam približimo problematiku odabira bojlera koji vama odgovara.

Kameleon u ponudi ima bojlere proizvođača Ariston, Bosch, Metalac.

Kada biramo bojler, potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti. Zagrevanje vode prilagođeno vašim potrebama uštedeće vam vreme, vodu i energiju, na kraju i novac. Da bi odabrali pravi model, upoznajmo se sa osnovnim podelama bojlera.

Ovde dolazimo do dela koji Vas i zanima …

Kako odabrati pravi bojler ?

Vrste bojlera po načinu rada
Akumulacioni bojleri (Veliki bojleri)
Bojleri sa akumulacijom, odnosno veliki bojleri su najčešće zapremine od 30 do 100 litara. Obično se montiraju u kupatilima i rade pod pritiskom vodovodne mreže. Na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zidu. Bojleri sa akumulacijom se napune vodom, koja se zagreva, a zatim se ta ista voda koristi kao topla voda. Akumulacioni bojleri mogu imati prohormski (inox) ili emajlirani kazan, a po načinu montaže mogu biti horizontalni ili vertikalni. Ovo je najčešće izbor bojlera za kupatilo.

Prelivni bojleri
Prelivni bojleri (Mali bojleri) sa akumulacijom, odnosno malolitražni bojleri su najčešće zapremine do 15 litara. Obično se montiraju u kuhinjama, ispod (podgradni, niskomontažni) ili iznad (nadgradni, visokomontažni) slavine. Bojleri ove vrste dele sa na bojlere niskog i visokog pritiska. Bojleri niskog pritiska rade bez pritiska, i za ovaj tip bojlera se koriste slavine sa tri cevi. Moguće ih je povezati samo na jednu bateriju (protočno mesto). Bojler se vezuje direktno na bateriju, gde se dve cevi povezuju na bojler, a treća kao dovod vode, direktno u zid. Ovi bojleri su više zastupljeni. Prelivni bojleri visokog pritiska su bojleri novije generacije i u današnje vreme su sve više zastupljeni. Njihova prednost u odnosu na bojlere niskog pritiska je to što se na njih mogu montirati baterije sa tri creva kao i baterije sa dva creva.

Samim tim je izbor bateije višestruko uvećan. Na njih možete postaviti (montirati) više od jedne baterije (neograničen broj). Za razliku od bojlera niskog pritiska oni prilikom zagrevanja ne kapću pošto imaju sigurnosni ventil i drugi princip rada. Oni imaju pored radnog i sigurnosni termostat koji u odredjenim momentima (obično u proleće i jesen) zna da izbaci i sačuva grejač od stradanja. S obzirom da je na ovaj način grejač maksimalno zaštićen, praksa pokazuje da su ovi bojleri daleko dužeg radnog veka nego klasični prelivni bojleri niskog pritiska. Dugogodišnja praksa (iskustvo) kaže da na ovim bojlerima grejači skoro nikad ne crkavaju, tako da su apsolutno bolji izbor od klasičnih prelivnih bojlera.

Protočni bojleri
Protočni bojleri bez akumulacije su manjih dimenzija, najčešće sa snagom između 4.5-24Kw. Rade pod pritiskom vodovodne mreže, a na sistem su povezani sa dve cevi, direktno u zid. Dele se na niskomontažne i visokomontažne ali je ova podela više estetska neko praktična, tj svaki ovaj bojler može da radi i kao visoko i kao niskomontažni. Bojleri bez akumulacije se ne pune vodom, već greju vodu trenutno, dok voda prolazi kroz cevi bojlera. Snaga grejača kod protočnih bojlera je uglavnom višestruko veća od snage grejača kod bojlera sa akumulacijom, što im omogućava da trenutno zagreju vodu dok prolazi kroz cev. Snaga klasičnih grejača je u najvećem broju slučajeva 2kw a kod protočnih bojlera ide i do 24kw. Problematika kod ovih bojlera je što vam za ovakav bojler treba poseban strujni vod direktno do njega i taj vod morate posebno doplatiti EPS-u. Ovi bojleri su u prošlosti bili uglavnom sa mehaničkim sistemom aktiviranja (paljenja), ali ovaj sistem zna da pravi problema (ne radi) na manjim pritiscima instalacione mreže.

Zbog ovoga ga odredjen broj korisnika smatra lošim izborom. U današnje vreme postoje i modeli sa elektronskim sistemom paljenja (takozvani elektronci) koji su se mnogo bolje pokazali na vodovodnim mrežama nestabilnog i niskog pritiska.

Pored osnovne raspodele bojlera po sistemu zagrevanja bojleri se dele i prema kazanu koji je ugradjen u njih.

Prohromski bojler
Prohrom, inoks (inox) ili rostfraj (rostfreier) su sinonimi za nerđajući čelik. Bojleri sa prohromskim kazanom predstavljaju premium kvalitet. Prohrom je čelik legiran hromom i niklom, koji je koroziono rezistentan i sterilan. Kazan izrađen od nerđajućeg čelika ne zahteva dodatnu zaštitu od korozije u vidu premaza. Bojler sa inox kazanom ima dug vek trajanja, fiziološki je neutralna i ne utiče na promenu bakteriološke i hemijske ispravnosti vode. Prednost ovih bojlera je praktično neuništim kazan. Medjutim da li će oklop (kućište) izdržati koliko i kazan, da li se ovde koristi takozvani medicinski inoks i da li je tačno da je 10% svetske populacije alergično na inoks? Na kraju svega da li veća cena u dovoljnoj meri opravdava sve prednosti i mane ove vrste bojlera. Ovo su pitanja na koja u suštini skoro niko nije odgovorio i verovatno i neće. Izbor je na vama nadam se da smo do sada pomogli u odluci kako odabrati pravi bojler.

Emajlirani kazan
Emajlirani kazan za bojler se proizvodi od crnog čelika, uz nanošenje zaštitnog emajl sloja koji može biti staklo-keramički, kombinacija stakla i porcelana i slično. Svojstva emajliranog premaza su slična staklu, štite od korozije i obezbeđuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu. Ovo je vrsta tradicionalnih bojlera koji su se u prošlosti neuporedivo više koristili od prohromskih. U današnje vreme primat prodaje polako preuzimaju prohromski kazani. Moje mišljenje da iza svega stoji prostija i brža proizvodnja, i pored svega veća cena. Šta je bolje i zdravije morate sami da odlučite. Možda Vam pomogne naš tekst na temu Ariston bojlera u odluci …

Polipropilenski kazan
Polipropilen je termoplastični polimer dodatak napravljen od kombinacije propilen monomera. Polipropilenski kazan zahvaljujući polistirenskoj izolaciji održava toplotu zagrejane vode. Koristi se za malolitražne bojlere, a garantuje fiziološki i bakteriološki ispravnu vodu koja može da se koristi za pripremu hrane. Mana ovih bojlera je što se ovaj kazan može “naduvati" i procuriti, samim tim uništiti daleko skuplju kuhinju od samog bojlera. Curenje ovog bojlera je uglavnog zbog postavljanja mrežice na bateriju koja je prikačena na njega. Na baterijama koje se prilključuju na bojler sa plastičnim kazanom ne sme da se postavlja mrežica za lepši mlaz. Ovde mora da bude mrežica koja je otvorena i ne može da se zapuši od kamenca.

Glavni uzročnik taloženja kamenca su kvalitet vode kao i učestalost korišćenja bojlera. Za koju god vrstu bojlera i kazana da se opredelite, redovno održavanje je jednako preporučeno kako bi vaš bojler imao što duži vek trajanja.

Kako odabrati pravi bojler

Treća podela bojlera je po veličini, obliku (gabaritu).  Najprodavaniji bojleri na tržištu su bojleri okruglog (valjkastog oblika). Ovo su bojleri sa prečnikom 45cm, 40cm ili 35cm. Što je bojler većeg prečnika samim tim je i kraći (niži) , tako da vi ovim odabirom birate prostorno šta vam odgovara. U današnje vreme su popularni i slim bojleri za kupatilo, posebno interesantni ukoliko imate malo prostora za postavljanje. Pored ovih imate i bojler četvrtastog oblika koji je zanimljiv po tome sto je tanak i samim tim pogodniji za postavljanje u kupatilo.

U današnje vreme se sve više prozvode takozvani smart bojleri, kako odabrati pravi bojler koji prati vaše korišćenje i na osnovu toga vrše zagrevanje vode, i pored više cene od klasičnih, dugoročno su isplativi, jer znatno štede električnu energiju.

Saveti za korišćenje bojlera
– podešavanje temperature na 55-60°C donosi uštedu u potrošnji električne energije
– redovno uklanjanje kamenca i čišćenje smanjuje potrošnju električne energije
– kod čestog korišćenja većih količina tople vode, preporučuje se konstantno uključen bojler
– ispravne slavine i ventili donose uštedu u potrošnji vode